Purple Ivy News

Välkommen!

Månad: september 2017

Tänk om. Tänk hållbart. Med Oss.

After Work 16 oktober – Skärpt fokus: Väsentlighet

 

Våga vägra plast!

Av Birgitta Erlandsson Segerström, Senior Consultant på Purple Ivy AB

Snart har vi mer plast i världshaven än vi har fisk – i vikt räknat. Ja det låter otroligt, men fortsätter vi att sprida plast omkring oss som vi gör idag kommer denna profetia att uppfyllas 2050. Så mycket som 32% av alla plastförpackningar hamnar i naturen. Endast 14% återvinns globalt och bara 2% blir nya förpackningar. Plastmängder motsvarande en lastbil tippas i världshaven varje minut.

På Ellen Mac Arthur Foundations hemsida hittar man ovanstående fakta om plast och mycket annat. Den 18/9 lanserar stiftelsen ”Redesigning Plastics” genom att sprida massor av kunskapshöjande material och aktiviteter med syfte att få oss alla att tänka om vad gäller plasten. Arbetet länkas till det globala FN målet nr 12 – ”Hållbar konsumtion och produktion”. Stiftelsen manar till att ”Go beyond reduce, reuse and recycle!” och ”Do more than use less”.

Har du någon gång försökt skippa plasten? Lycka till, risken finns att du får gå hungrig, men det är bara en del av problemet. De flesta rengöringsartiklar, såsom schampo, balsam, och hudkrämer, mm innehåller små små plastpartiklar som gör att ditt hår känns fräscht eller håller formen. Tänk efter hur vardagen ser ut. Överallt omges du av plast, i hemmet, på jobbet, hela vår tillvaro är full av plast. Majoriteten av all mat du sätter i dig har varit förpackad i plast. Leksakerna som dina barn leker med är ofta av plast.

Plastic Ocean
I våras såg jag filmen ”Plastic Ocean” som visades på Tekniska muséet i Stockholm. Vi såg sjöfåglar som dog för att deras magar var så fulla av plast att de inte fick i sig någon mat. Obegripliga 90% av alla sjöfåglar har plast i magen. Vi såg fågelungar som inte kunde börja flyga för att de var för tunga, eftersom de blivit matade med plast. I medelhavet visades bilder på en verksamhet som hjälper djur att bli av med plasten. Vi fick möta en havssköldpadda som inte kunde simma för att den flöt ”fel”, den fick snedbalans på grund av plasten.

Plasten i naturen hamnar i bäckar, floder och till slut i havet. Där bryts den långsamt ner till mindre bitar – lagom för fåglar att äta. En plastpåse tar 20 år att bryta ner, en båtlina 400 år, men ingenting försvinner, så småningom blir det mikroplast. Naturvårdsverket har konstaterat att de största källorna till plast i naturen är den vi slänger där, slitage från däck, konstgräsplaner, tvätt av syntetiska textilier (tex polyester), kosmetika och fiskeutrustning som hamnar i havet.

Vi behöver alla hjälpas åt
Denna sommar har jag och min man plockat plast överallt i naturen – från stranden vid havet till långt uppe bland bergen på 2600 meters höjd, den fick ju inte komma i något djurs mun. När vi var i södra Europa fanns det inga plastpåsar i mataffären, och det gick inte att köpa en pappåse. Tanken var att bryta ett invant beteende. Det enda jobbiga var att nästan allt man köpte var inpackat i plast. Ingen lösning blir perfekt direkt utan man måste börja någonstans. I Sverige är politikerna, i mina ögon, mesigare. Den nya svenska lagstiftningen vilar på mål att minska plastpåseförbrukningen från 200 påsar/år/person idag till 90 st 2019 och 40 st 2025 – inte så imponerande.

Jag anser, och många med mig, att detta är vår tids andra stora miljöutmaning, efter klimatet.  Det tog 30 år att komma fram till Kyotoavtalet. Vi har inte den tiden på oss, jag hoppas att vi lärt oss något, att vi idag har ett mer ”väloljat” maskineri för att komma fram till gemensamma åtgärder och utveckla samarbeten.

Vi behöver alla hjälpas åt att rensa havet på plast, stoppa dagens plastflöde och gå över till andra förpackningsmaterial (eller strunta i förpackningen).

Innovativa lösningar på gång
Det pågår en massa intressanta initiativ världen över för att vända plasttrenden. Utvecklingen av alternativ till plast går framåt. Det finns företag och organisationer som samlar in plast både på land och i haven. Ett gott exempel är hur lokalbefolkningen i små fiskesamhällen i Filippinerna samlar in uttjänta fiskenät som blivit kvar i havet och på stranden. De säljer sedan näten till ett företag som omvandlar nylonsopan till återvunnen nylon som kan användas igen för att producera golvmaterial som säljs världen över. Ett härligt exempel på win win.

Enkla första steg
Jag uppmanar alla att engagera sig i denna gigantiska utmaning, något som både du och jag personligen samt hela planeten tjänar på. Alla kan vi göra något, exempelvis:

  • Lämna plasten i butiken
  • Be om pappförpackning till take-away
  • Ersätt plastflaskan med rostfritt
  • Kolla innehållet i dina skönhetsprodukter
  • Återvinn din plast


Några tips om intressanta initiativ som kan ge idéer och inspiration:

  1. Ellen Mac Arthur Foundation – Stiftelsen som lanserat begreppet Cirkulär Ekonomi. De lanserar i dagarna en kraftsamling för att stoppa plastanvändandet genom projektet ”Redesign Plastics”, som innehåller studiematerial och aktiviteter som uppmanar alla till samarbete för att skapa innovativa lösningar. Läs mer: https://www.ellenmacarthurfoundation.org
  2. Social plastic – Ideel verksamhet med syfte att öka kunskapen om plast i haven och hur den istället kan återvinnas. Läs mer: http://socialplastic.org
  3. Waste and hope – Socialt entreprenörföretag med verksamhet i Afrika. Målet är att stoppa plasten från att hamna i havet genom att på olika sätt återföra plasten in i ett kretslopp. Läs mer: https://waste-hope.com

Lycka till!

© 2019 Purple Ivy News

Tema av Anders NorenUpp ↑