By Birgitta Erlandsson Segerström, Business Partner at Purple Ivy

Dystopi

Från klimatförnekelse, som jag har stött på mycket under början av 2000-talet, till att det är för sent att göra något.  Under den senaste veckan har jag hört två personer uttrycka sig ytterst dystopiskt angående vår planets överlevnad – helt oberoende av varandra. Två män, en i 60-års åldern, den andra i 30-års åldern. De har helt tappat hoppet och verkar se den nedåtgående spiralen på ett sätt som jag själv vägrar göra. Jag är rädd att det handlar om att avsäga sig ansvaret att ändra beteendet, dystopin blir då i praktiken en ursäkt för att fortsätta ta beslut som ger kortsiktig vinning. Men utan tvekan finns skäl för oro, och jag kan känna mig otroligt frustrerad när jag läser hur världen fungerar idag..

Frackning bara ökar

I Naturskyddsföreningens senaste upplaga av Sveriges Natur läser jag om Frackning (hydraulisk spräckning) i Texas, USA. Frackning innebär att man borrar ett smalt hål flera km ner i berggrunden, för att sen fortsätta borra horisontellt genom berget. Sen trycker man med stor kraft ner kemikalier och vatten vilket gör att berget spricker, detta möjliggör utvinning av gas och olja som legat gömd i fickor i berget.

USA förväntas gå om Ryssland som världens största producent av olja kommande år. Lokalbefolkningen har bokstavligen dessa borrhål på sin bakgård, vid friluftsarenor, i villaområden, överallt sticker de upp och problemet är att de läcker. I staden Denton finns 300 olja- och gasbrunnar. Staden har sämst luftkvalitet i hela Texas, vattnet förorenas och de ständiga sprängningarna i underjorden skapar återkommande jordskalv. En ort i närheten, Irving, hade 400 jordskalv under ett år. När ortsbefolkningen i Denton införde en lag som förbjuder Frackning i staden, gick den republikanska delstatsregeringen mot beslutet och förbjöd lokala förbud.

Texasfamiljen Wilks som blivit mångmiljardärer på att sälja utrustning till Frackning industrin betalade 15 miljoner dollar – 135 MSEK till republikanerna under 2016 års valrörelse.

Gasen riskerar att säljas i Sverige

Den bittra slutklämmen på denna historia ur verkligheten är att företaget Swedegas som ägs av belgiska och spanska intressen planerar att bygga en terminal för att ta emot ”frackad” gas från bland annat USA, i Göteborgs hamn. Företaget ska sen sälja gasen till den svenska industrin. De har fått tillstånd från länsstyrelsen och därmed är det upp till nästa regering att fatta beslut. Förespråkarna talar om att naturgasen har mindre klimatpåverkan än oljan. Men tar man in utsläppen i den frackade gasens hela värdekedja – utvinning, transport, lagring och förbränning – anser många forskare att gasens klimatpåverkan är i paritet med eller högre än den hos olja och kol. Och då har vi inte ens pratat om påverkan på människors hälsa och livskvalitet lokalt där frackningen äger rum!

Hur tänkte vi nu, som köper den gasen? 

Norges tvåeggade inställning

Vårt grannland Norge är på god väg att ta ledartröjan när det gäller elbilar. I en artikel på svt.se i augusti 2017, lyfts Norge fram som ”en framgångssaga för elbilen. Den norska staten har som mål att 2025 ska inga nya bilar säljas som går på fossila bränslen, starkt jobbat!

Å andra sidan, den 28:e augusti i år berättar Sveriges Radio om utökade fyndigheter i det Norska jätte-oljefältet ”Johan Sverdrup” i Nordsjön. Det blir nu ännu större och mer lönsamt än tidigare beräknat. Det kommer att producera i 50 år och bidra med svindlande 900 miljarder norska kronor till staten.  ”Detta är ett fantastiskt fält!” utbrister Olje- och Energiminister Terje Soviknes. Produktionen kommer att vara lönsam även om priset per fat går under 20 US-dollar, idag kostar oljan nästan fyra gånger så mycket. Den norska miljöorganisationen naturvernforbundet tycker att projektet är en klimatbomb, men Terje anser att Norge inte är ansvariga för de koldioxidutsläpp som händer när oljan, som man pumpat upp och tjänat pengar på, förbränns i andra länder. Terje säger att ”detta är ett bra klimatprojekt, vi behöver den här energin”.

Hur tänkte de nu?

Money talks

Min känsla är att ingen tänker, alla vill bara tjäna pengar, men jag kan inte låta bli att undra vad de skall göra med alla sina pengar när vår planet går in i ”Hothouse Earth”.

I augusti i år skriver tidningar över hela Europa om risken att jorden kommer in i ett tillstånd som kallas ”Hothourse Earth”. Det visar ett internationellt team av forskare i en ny studie i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of National Academy of Sciences (PNAS).

Hothouse Earth innebär 4-5 grader varmare på jorden och havsnivåer på 10-60 m högre. Det kan hända även om vi begränsar oss till 2-graders målet, då en rad ”feedbacks” kan utlösas som innebär ökad värme som förorsakas av den obalans som vi skapat på vår planet. Johan Rockström som är medförfattare förklarar att vissa områden kommer att bli helt obeboeliga. (se mer http://www.stockholmresilience.org/research/research-news/2018-08-06-planet-at-risk-of-heading-towards-hothouse-earth-state.html) Idag har vi redan nått 1 grad höjning av medeltemperaturen och den stiger med 0,17 grader per decennium.

Allt är dock inte becksvart, utan forskarna ser tecken på att nödvändiga förändringar är på gång. Det största problemet är att det går för långsamt och att vi fortfarande befinner oss långtifrån den punkt där vi rör oss bort ifrån ett scenario med ”Hothouse Earth”.

Så vill forskarna undvika en ”Hothouse Earth”:

  • Skapa tydligt förvaltarskap då det gäller jordens biosfär, klimat och samhälle.
  • Skapa en global ekonomi helt fri från koldioxidutsläpp.
  • Utöka jordens kolsänkor (kolsänkor som världshaven och växande vegetation fångarupp och koldioxid i stället för att spä på utsläppen).
  • Tekniska innovationer, beteendeförändringar och förändrade sociala värderingar.

 

Inget är enkelt, hur ska jag och du hitta rätt tåg till framtiden? Frågetecknen är många, men nu gäller det bara att bita ihop, dystop eller icke, och göra allt vi kan för att styra om så att vi sen kan titta våra barn och barnbarn i ögonen och säga att vi var med och kämpade för en sund planet.